Introduktion

 

Program SuomiTan er en elektronisk udgave af Suomi-Tanska-Suomi taskusanakirja ("Finsk-Dansk-Finsk lommeordbog") ved Sirkka Kroman, WSOY 1991 og Sanoma Pro 2007.

 

SuomiTan kan også finde det givne finske eller danske ords betydningsbærende dele. Det kan genkende begge sprogs regelmæssige afledninger, bøjninger og sammensatte stammer (yhdyssanat, compounds).

 

Programmet kører på en pc med Windows 98 eller alt nyere, inklusive Windows 11. Det kan overføres (downloades) frit fra en afdeling af hjemmesiden groenord.dk.

 

Den finsk-danske ordbog er suppleret sådan at den indeholder alle de godt 100.000 opslagsord (trykt med fed) i Kielitoimiston sanakirja fra 2012. Man kan slå op i en nyere version af denne ordbog på hjemmesiden www.kielitoimistonsanakirja.fi.

 

Der er henvisninger til den dansk-finske ordbog når den siger noget mere om et finsk ord. Og jeg har tilføjet navnene (finsk, latin og dansk) på 1.250 planter fra tre mindre farvefloraer. Samt en oversigt over plantefamilierne (slægtsnavnene) i "Nordens flora" ved Bo Mossberg og Lennart Stenberg, Gyldendal 2020. Se sidste del af [vejledning]Sammensatte stammer (yhdyssanat, compounds).

 

Lommeordbogen indeholder kun ca. 20.000 opslagsord i hvert sprog. Men selvom et forelagt ord ikke står i den, giver en analyse ofte god hjælp til at regne ud hvad ordet kan betyde.

 

Når programmet kører, er der øverst på skærmen en bjælke med et antal trykknapper. En af de sidste er [vejledning]. Se videre i [vejledning]Kørsel.

 

Yderligere oplysninger kan fås hos mig:

 

                                              Henrik Aagesen

                                              henrik@groenord.dk