Introduktion

 

Program SuomiTan er en elektronisk udgave af Suomi-Tanska-Suomi taskusanakirja ("Finsk-Dansk-Finsk lommeordbog") ved Sirkka Kroman, WSOY 1991 og Sanoma Pro 2007.

 

SuomiTan kan også finde det givne finske eller danske ords betydningsbærende dele. Det kan genkende begge sprogs regelmæssige afledninger, bøjninger og sammensatte stammer (yhdyssanat, compounds).

 

Programmet kører på en pc med Windows XP, 7 eller nyere, ogå Windows 11. Man kan overføre (downloade) det som en komprimeret fil Suomi.zip fra en underafdeling af hjemmesiden groenord.dk. Bagefter går man ind i mappen "Overførsler", højreklikker på Groen.zip og vælger "Udpak alle". Ordbøgerne og programmet (GroenOrd.exe) ligger nu i en mappe Suomi/SuomiTan. Gå ind i den, højreklik på programmets ikon og vælg "Send til .. Skrivebord (opret genvej)".

 

Man bliver advaret mod at køre programmet, men her er ingen skadelige filer eller reklamer. I Windows 10 og 11 skal man vælge "Flere oplysninger" og "Kør alligevel".

 

Den finsk-danske ordbog er suppleret sådan at den indeholder alle de godt 100.000 opslagsord (trykt med fed) i Kielitoimiston sanakirja fra 2012. Man kan slå op i en nyere version af denne ordbog på hjemmesiden www.kielitoimistonsanakirja.fi.

 

Der er henvisninger til den dansk-finske ordbog når den siger noget mere om et finsk ord. Og jeg har tilføjet navnene (finsk, latin og dansk) på 1.250 planter fra tre mindre farvefloraer. Samt en oversigt over plantefamilierne (slægtsnavnene) i "Nordens flora" ved Bo Mossberg og Lennart Stenberg, Gyldendal 2020. Se sidste del af [vejledning]Sammensatte stammer (yhdyssanat, compounds).

 

Lommeordbogen indeholder kun ca. 20.000 opslagsord i hvert sprog. Men selvom et forelagt ord ikke står i den, giver en analyse ofte god hjælp til at regne ud hvad ordet kan betyde.

 

Når programmet kører, er der øverst på skærmen en bjælke med et antal trykknapper. En af de sidste er [vejledning]. Se videre i [vejledning]Kørsel.

 

Yderligere oplysninger kan fås fra:

 

                                              Henrik Aagesen

                                              henrik@groenord.dk